luni, 15 iunie 2009

Plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Subsemnaţii Bâzgă Leon şi Gabriela domiciliaţi pe str. Măgurii nr.7, bl.620, sc B, et 4, ap.16, depun această plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului întrucât Dosarul cu nr. 3313, aflat pe rol la Judecătoria Iaşi, în care este cercetat prof. univ. Dorin Popa de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi pentru uciderea din culpă a fiului nostru Bâzgă Cristi Constantin, este tergiversat.

Ancheta autorităţilor în care este cercetată moartea fiului nostru a început în anul 2004, însă, fără ca celui care a săvârşit uciderea din culpă să i se facă dosar penal. Fiul meu a fost omorat în anul 2004 iar urmarirea penala a început abia în 2006. Dosarul cu numarul 17521P/2006 a mers de la Poliţia Rutieră la Procuratura Iaşi şi invers până pe 12 februarie 2009, când aceste dosar a intrat în instanţă luând nr. 3313, după a a doua reconstituire. Menţionăm că până când a început urmărirea penală a inculpatului, probele au fost extrase din dosar, fie de Poliţia Rutieră, fie de Procuratură sau de inculpat, aşa cuma încercat în instanţă, de faţă cu instanţa de judecată, fiind surprins şi fotografiat.

Dosarul în care a fost anchetată moartea fiului nostru a stat prin sertarele procurorilor cinci ani de zile, abia anul acesta reuşind să intre în instanţă, în urma deselor reclamatii, petitii şi memorii trimise la institutiile competente de ordin superior. Fiul nostru a fost ucis pe trecerea de pietoni in luna decembrie a anului 2004. De atunci a început calvarul unei lupte aproape fara sfârşit atât cu cel care ne-a omorât fratele cât şi cu sistemul corupt şi părtinitor.

Prima dată au fost mituiti si amenintati martorii (avem inregistrare cu unul dintre ei care spune tot adevarul), apoi au fost sustrase probe de la dosar (expertize, fotografii, inregistrarea video a Politiei Rutiere, inregistrarea video a Firmei Gip Est, etc.). Peste toate acestea am platit doi avocaţi care nu au facut nimic si care au avut pretenţia să ceară bani, deşi, chiar ei nu dadeau sanse mari intrarii acestui dosar in instantă. Dosarul a mers de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi la Politia Rutieră şi înapoi.

La reconstituirea accidentului, soferul de pe masina de maxi-taxi, numitul Henea Andrei, cel care a fost unul din martorii accidentului, a declarat că fiul nostru a fost ridicat doi metri in aer in urma impactului cu autoturismul lui Dorin Popa. Potrivit aceluiasi martor fiul meu a cazut ulterior pe capota facandu-i gaura. La ultima expertiza a avut loc un dialog aprins intre prof. Dorin Popa si Henea Andrei, soferul de pe masina de maxi-taxi. Soferul a aratat locul impactului dintre masina si fiul meu. Profesorul Dorin Popa l-a jignit pe soferul de maxi taxi si a vrut sa-l agreseze spunandu-i: "Ti-am dat bani". Soferul a raspuns: "Ce bani mi-ai dat? 50 mii si mi-ai promis loc de munca?" Profesorul: "Vrei bani de o garsoniera? La partile vatamate nu am dat nimic si tie vrei sa-ti dau bani de o garsoniera?" Politia Rutiera a intervenit intre dânşii ca să-i liniştească dar nu a luat în considerare declaraţiile martorului. În cele din urmă, Henea Andrei a fost mituit.

Cel de-al doilea martor, numitul Nastasache Viorel din Vaslui, a declarat in prezenta avocatei Bordica Luminita, ca femeia cu care era Dorin Popa, strangea sticla sfaramata de pe trecerea de pietoni. Dupa demisia agentului de paza de la Poarta nr. 1, Laur Constantin, Nastasache a spus: "Laur mi-s spus sa nu recunosc in vreun fel ca Bazga Cristi-Constantin era pe trecerea de pietoni". L-am intrebat de ce? "Probabil a luat bani", a raspuns Nastasache. Laur Constantin, o perioada s-a plans la firma Gip Est ca Dorin Popa venea in timpul serviciului si facea presiuni asupra sa. Dorin Popa l-a intrebat ce salar are la firma Gip Est. Ulterior, Dorin Popa i-a promis un loc de munca lui Laur Constantin pentru a-si schimba declaratia, amenintandu-l ca daca nu o va schimba, va face puscarie.

Un alt martor, Laur Constantin, a vorbit cu Gabriela Bâzgă săptămâna trecută şi a povestit cu lux de amănunte detalii din dimineaţa accidentului în care a murit fiul ei. Vom prezenta fragmente din discuţia avută cu martorul asupra căruia s-au făcut cele mai mari presiuni pentru că a vrut să spună adevărul. Mai mult de atât Laur Constantin a purtat o discuţie chiar cu avocata lui Dorin Popa!!! Martorul Laur Constantin a mai mărturisit că a auzit discuţia dintre Dorin Popa şi avocata acestuia. Profesorul universitar a recunoscut ca era în stare de ebrietate în faţa celei ce îi lua apărarea. Declaraţiile de la dosar ale profesorului universitar şi expertiza finală sunt astfel contrare. Laur Constantin s-a plâns de faptul că autorităţile au făcut presiuni asupra lui, atât din partea autorităţilor cât şi din partea lui Dorin Popa. Fostul coleg al lui Bâzgă Cristi Constantin a precizat că impactul în timpul accidentului a avut loc pe trecerea de pieton. Laur Constantin a vorbit şi despre nenumăratele declaraţii pe care le-a dat în faţa poliţiei, a procurorilor etc. Din păcate nici o declaraţie din 2004 nu a rămas la dosar, dimpotrivă acestea au fost scoase, iar martorul intimidat ca să-şi schimbe cele spuse. Ca şi cum ar fi săvârşit accidentul, martorul Laur a rămas uimit când s-a văzut pus în situaţia de a fi anchetat de avocata lui Dorin Popa. Caseta din noaptea accidentului a surpprins accidentul. Laur Constantin are argumente evidente în acest sens. Laur Constantin a găsit şi o explicaţie de la o fostă avocata, pentru faptul că se evită intrarea dosarului în instanţă.

Declaratiile martorilor s-au schimbat de la an la an, asa cum reiese din ultima expertiza. Astfel, invinuitul Dorin Popa a fost scos de sub urmarire penala pentru ca martorii si-au schimbat declaratiile initiale. De exmplu, martorul Laur Constantin are doua declaratii care difera ca de la cer la pamant. Prima data sustine ca a vazut accidentul, iar a doua oara a spus ca nu a vazut accidentul. Nu vi se pare ciudat acest lucru? Cum va explicati aceasta fluctuatie in declaratii?

Avocatii s-au putut uita o singură dată peste acest dosar terfelit de probe care odata, demult au existat, dar acum noi mai detinem câteva dintre aceste probe. Unii dintre avocaţi au fost mituiţi, rămânând cu unul singur din anul 2005. Pentru plata acestora am făcut împrumut în bancă. Mai mult de atât, în timpul completului de judecată, de acum o luna, avocatul Vasile Lupu, reprezentantul celui ce ne-a ucis fiul, a extras la randul lui probe din dosar, acesta fiind filmat de avocata ce ne reprezintă. Deşi am făcut contestaţie, judecătorul nu ne-a băgat în seamă, neluând nici o masură. Precizez faptul că nu noi am observat această gravă abatere ci avocata care ne reprezintă în acest moment. La ultimul complet de judecată, care a avut loc pe 21 mai 2009, s-a pus in discuţie posibilitatea ca Dorin Popa să poată părăsi ţara, deşi legea nu permite acest lucru, întrucât este cercetat pentru uciderea din culpă a fiului nostru. Această faptă are o gravitate deosebită, inculpatul putându-se sustrage de la cercetarea penală, judecată şi condamnarea ulterioară. Acest inculpat lăsat în libertate, fără ca macar o zi să i se fi luat permisul de conducere, ne-a sfidat si sfidează în continuare legile ţării. Mai mult de atât, Dorin Popa este judecat in libertate, deşi a ucis un om, având o viteză de peste 100 de km pe ora. Aceasta viteză, după cum am arătat pe situl www.balantacuopinii.blogspot.com, nu reiese din cele două expertize, ci din Certificatul medico-legal. E o constatare logică. Un om care moare la trei ore de la accident nu poate deceda cu o viteză de 50 la ora, aşa cum au stabilit expertii mituiti de Dorin Popa. În certificatul medico legal scrie clar: ruptură renală, insuficienţă cardio respiratorie acuta, poluraumatism acut.

În instanţă, Dorin Popa a avut scuza că este profesor universitar. Din câte ştim noi, în Constitutie scrie că toti cetatenii sunt egali in faţa legii. Deşi instanta ar trebui să ceară de la Politia Rutiera probele care lipsesc, nu face acest lucru. Deşi instanta ar trebui să ceară caseta care a surprins accidentul, nu face acest lucru. Deşi instanta ar trebui sa cheme martorii care au văzut accidentul, nu face acest lucru, dimpotrivă, la ultimul complet de judecată a venit un martor adus de Dorin Popa care spune ca n-a văzut prea bine incidentul. De martorii care au spus adevarul la început a avut grijă Dorin Popa, întrcât aceştia au fost mituiti şi amenitaţi, după cum chiar unul dintre ei a marturisit într-o înregistrarepostată pe blogul www.balantacuopinii.blogspot.com.

Poliţia Rutieră, una din cele mai corupte instituţii din Iaşi ale anului 2004, a cules declaratii de la martorii lui Dorin Popa, care erau de fapt niste boschetari aduşi de prin Bucium. Adică, dacă oamenii, contra unor sume au declarat un lucru, pot fi trasi la raspundere. Acum înţelegem de ce avocatul Vasile Lupu a umblat la dosar. Unele “probe” adunate de Dorin Popa şi nu de anchetatori nu se mai potrivesc în acest moment iar cei care au avut dosarul în mână pot fi traşi la răspundere pentru ilegalităţile săvârşite. Nu mai înţelegem cine este inculpatul şi cine este partea vătămată, aceasta deoarece, instanţa de judecată a favorizat inftactorul in ultimele complete de judecată, luând în discuţie aşa cum am menţionat posibilitatea ca infractorul să părăsească ţara. De asemenea, în instanţă este luat în considerare doar inculpatul, partea vătămată fiind supusă unor presiuni insuportabile. Mai mult de atât, eu, Gabriela Bâzgă am fost bruscată, lovită, agresată de forţele de ordine întrucât am cerut să se facă dreptate pentru fiul meu ucis în urmă cu cinci ani de zile.


Rog Curtea Europeană a Drepturilor Omului să facă dreptate, să dispună controale, să înlocuiască incompetenţii şi corupţii care şi-au bătut joc de noi. Suntem o ţară europeană dar cu instituţii părtinitoare care apără infractorii şi nenorocesc pe cei care caută dreptatea.

A consemnat Leon şi Gabriela Bâzgă, părinţii lui Cristi Constantin Bâzgă, cel care, dincolo de această lume, priveşte cum trupul său zace în mormânt, numărând anii de nedreptate înduraţi de cei care l-au adus pe lume şi anii de libertate, fără mustrări de conştiinţă, ai celui ce l-a ucis.

Niciun comentariu: