miercuri, 4 mai 2011

Plângere către Ministerul Afacerilor Externe

Subsemnata Bâzgă Gabrela domiciliată pe str. Măgurii nr.7, bl. 620, sc. B, et. 4, ap.16, Iaşi, în calitate de parte civilă în Dosarul 3313.2/245/2009, înaintăm această plângere Ministerului Afacerilor Externe, reprezentat de domnul Ministru Teodor Baconschi, după trei ani de procese. În luna decembrie a anului 2004, fiul meu Bâzgă Cristi Constantin a fost ucis pe trecerea de pietoni de prof. univ. Dorin Popa de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi. Ancheta, până la intrarea dosarului în instanţă, a durat patru ani de zile, timp în care au fost sfidaţi martorii, au fost sustrase probe şi am fost nevoită să-mi caut singură dreptatea. Cazul acesta a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât am rămas dezamăgiţi de modul în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a analizat şi judecat dosarul. Au existat multe nereguli, atât înainte ca dosarul să intre în instanţă, cât şi ulterior. Aceste nereguli sunt ataşate acestei plângeri prin ANEXA 1.

În dimineaţa zilei de 10 decembrie 2004, fiul meu, angajat al Firmei de pază GIP EST din Iaşi a ieşit din tura de noapte pe poarta Spiatului de Psihiatrie Socola din Iaşi. Pe trecerea de pietoni, fiul meu a fost spulberat de o maşină marca PEJOU, la volanul căreia se afla prof. Dorin Popa. În curtea Spiatului Socola Firma GIP EST avea montate în acea perioadă două camere de supraveghere. Camera de luat vederi de la poarta spitalului focaliza spre intrarea principală, care cuprindea trecerea de pietoni stradală. Astfel, accidentul a fost surprins de această cameră. În prezent, pentru a se exclude această probă, camera de luat vederi a fost demontată, Mai mult de atât, copacul unde era montată camera a fost tăiat.

Până în prezent Firma GIP Est nu a pus la dispoziţie această casetă care a surprins accidentul, fiind pasibilă de cercetare penală. Această casetă care a surprins accidentul a fost solicitată de subsemnata Gabriela Bâzgă, pentru a fi probă la dosar. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi nu a solicitat această casetă, deşi am făcut nenumărate cereri în acest sens, care nu au fost luate în seamă. Solicităm ca firma GIP EST să fie trasă la răspundere, mai ales pentru faptul că fiul meu, Bâzgă Cristi Constantin a fost angajatul acestei firme.

Trebuie să menţionez faptul că mai multe probe din dosar au fost sustrase, astfel încât s-a îngreunat aflarea adevărului şi soluţionarea cazului. La ultimele termene de judecată am constatat că multe din probe au fost sustrase. Întrucât subsemnata Gabrela Bâzgă deţin copii xerox ale mai multor documente din dosar, am ataşat aceste probe care au existat iniţial. Spre indignarea mea, aceste documente au fost extrase. În acest sens, am considerat că este necesar să anexez acestei plângeri unele probe care nu mai există în dosar.



ANEXA 1

1) Pe 10 decembrie 2004 a avut loc accidentul în urma căruia Bâzgă Cristi Constantin, angajat al Firmei GIP Est a fost omorât pe trecrea de pietoni. Poliţia Rutieră a început derularea anchetei a doua zi după accident, după cum ne-au informat şi au declarat în instanţă martorii care au văzut accidentul. Grefiera din instanţă nu a consemnat acest aspect. Poliţia Rutieră, când a ajuns a doua zi la locul accidentului a interogat martorii cu privire la incident. Astfel nu au fost strânse probele de către Poliţia Rutieră, care ar fi stabilit modul în care a avut loc impactul.

2) Din anul 2004 până în 2008 dosarul s-a plimbat de la Poliţia Rutieră la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În urma protestelor pe care subsemnata Gabrela Bâzgă le-am făcut, dosarul a ajuns la Judecătoria Iaşi. În tot acest timp, Gabriela Bâzgă a făcut mai multe proteste pentru ca dosarul să intre în instanţă.

3) Dosarul a ajuns în instanţă şi a fost condus de preşedintele Marcel Mocanu. Derularea procesului a devenit un calvar pentru că s-au făcut mai multe nereguli în dosar în ceea ce priveşte probele. Inculpatul Dorin Popa a avut tot felul de probe şi martori mincinoşi care au încurcat stabilirea adevărului, asta pentru că instanţa a acordat atenţia necuvenită unor aberaţii spuse de Dorin Popa sau de avocatul inculpatului, Vasile Lupu. (Ex. În dosar există mai multe documente ilegale, fără ştampilă, realizate în cursul acestui an de persoane anonime, care ar preciza faptul că Dorin Popa ar fi acordat primul ajutor, sau că maşina pe care a condus-o ar fi avut poliţă de asigurare. În faţa instanţei a extras probe din dosar, etc.)

4) Martorii care au văzut accidentul au fost mituiţi, sfidaţi şi ameninţaţi pentru a declara minciuni. Laur Constantin a vorbit şi despre nenumăratele declaraţii pe care le-a dat în faţa poliţiei, a procurorilor etc. Din păcate nici o declaraţie din 2004 nu a rămas la dosar, dimpotrivă acestea au fost scoase, iar martorul intimidat ca să-şi schimbe cele spuse. Ca şi cum ar fi săvârşit accidentul, martorul Laur a rămas uimit când s-a văzut pus în situaţia de a fi anchetat de o presupusă avocată. Caseta din noaptea accidentului a surprins accidentul. Laur Constantin are argumente evidente în acest sens. Laur Constantin a găsit şi o explicaţie de la o fostă avocata, pentru faptul că se evită intrarea dosarului în instanţă. Declaratiile martorilor s-au schimbat de la an la an, asa cum reiese din ultima expertiză. Astfel, invinuitul Dorin Popa a fost scos de sub urmarire penală pentru că martorii şi-au schimbat declaratiile iniţiale. Mai multe amănunte despre ceea ce a văzut Laur Constantin la Parchet se poate asculta în înregistrarea audio care se găseşte în dosar şi pe blogul balantacuopinii.blogspot.com.

5) Instanţa de judecată nu a consemnat pe hârtie ceea ce s-a discutat, dorindu-se astfel ca procesul să se deruleze în favoarea criminalului. La un moment dat, subsemnata, Gabrela Bâzgă, am avut impresia că dacă s-ar fi luat după instanţă şi după avocatul Vasile Lupu, ar fi trebuit ca partea vătămată şi martorii care spuneau adevărul să fie închişi. Doar Dorin Popa, care a ucis un tânăr pe trecrea de pietoni, nu ar fi avut nici o vină, după cum s-a desfăşurat procesul. În timpul unui complet de judecată, avocatul Vasile Lupu a extras probe din dosar, acesta fiind filmat de avocata ce m-a reprezintat. Deşi am făcut contestaţie, judecătorul nu m-a băgat în seamă, neluând nici o masură. Avocatul lui Dorin Popa, Vasile Lupu a cerut instanţei ca Laur Constantin să fie închis pentru că a făcut oarecum lumină în acest caz. Amintim aici faptul că încă nu a ajuns de la Firma Gip Est caseta care a surprins accidentul. Poliţia, Parchetul, Instanţa, nu s-au străduit să obţină de la Firma Gip Est caseta care a surprins accidentul.

Care este instituţia competentă care poate să ridice această casetă video?

6) În instanţă, Dorin Popa a avut scuza că este profesor universitar. Din câte ştim noi, în Constituţie scrie că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Deşi instanta ar trebui să ceară de la Politia Rutieră probele care lipsesc, nu a făcut acest lucru. Deşi Instanţa ar fi trebuit să ceară caseta care a surprins accidentul, nu face acest lucru. Firma Gip Est se face vinovată de faptul că nu a dat la dosar caseta care a surprins accidentul din seara zilei de 10.12.2004.

7) În urma procesului din data de 20 mai 2010 în care s-a judecat fapta de omor din culpă comisă de Dorin Popa, profesor la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, partea vătămată formată din Leon Bâzgă s-a prezentat la acest acest complet. Subsemnata, Gabrela Bâzgă am fost luată de Poliţie forţat şi dusă la Spitalul de Psihiatrie Socola, după ce mai înainte, am fost chemată prin Citaţie la Poliţia Municipiului Iaşi sub pretextul că trebuie să deu o declaraţie. Astfel, nu am ajuns la procesul în care este cercetat pentru omor prof. Dorin Popa, toată sarcina părţii vătămate căzând pe umerii lui Leon Bâzgă, căruia i s-a perforat stomacul de la nervii provocaţi de penultima şedinţă din instanţă. La acest complet de judecată instanţa de judecată condusă părtinitor de către preşedintele de judecată Marcel Mocanu a dispus aducerea în sala de judecată, după şase ani de zile, a unui martor care nu a văzut accidentul. Astfel justiţia română, prin preşedintele completului Marcel Mocanu, prin intermediul procurorilor, prin intermediul avocaţilor, etc, nu face altceva decât să încerce muşamalizarea acestui caz prin orice mijloace.

În încheiere sunt nevoită să critic dur:

- activitatea procurorilor ieşeni care au avut în mână dosarul nostru;
- activitatea Poliţiei Rutiere care nu a întocmit Dosar penal criminalului în seara accidentului şi nu a adunat probele necesare imediat după accident;
- activitatea avocaţilor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contract, unii dintre ei dându-se de partea inculpatului;
- activitatea Instanţei de Judecată care a fost părtinitoare şi a acceptat martori ai criminalului luaţi din boscheţi şi cimitire sau de la Socola;
- mai critic Firma Gip Est care nu a dat caseta din seara accidentului;
- îl critică pe domnul Dorin Popa care nu şi-a recunoscut fapta pe care a comis-o, conducând în continuare maşina şi predând studenţilor lui la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi.
- critic Poliţia Română şi instituţiile menţionate care au făcut presiuni asupra familiei mele pentru că am publicat pe blogul balantacuopinii.blogspot.com, pentru a mă apăra şi a arăta adevărul, mai multe materiale care au făcut de fapt propria anchetă.

Acum, la şapte ani de la accident, după ce dosarul este aproape de finalizare, dorim aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a tuturor celor care s-au făcut vinovaţi de tergiversarea lui. Mai mult de atât dorim ca vinovaţii să plătească pentru ilegalităţile comise. Aici mă refer în primul rând la Dorin Popa şi apoi la Firma Gip Est, Poliţia Rutieră din Iaşi şi cele trei instituţii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Trebuie să menţionez faptul că pretenţiile către inculpat şi Firma GIP Est sunt în primul rând pentru faptul că l-a ucis pe fiul nostru şi nu a recunoscut acest lucru iar către instituţiile care ne-au purtat pe drumuri, pretenţiile vor ţine cont de cei şase ani de boală, stress, nervi, oboseală, ameninţare, minciună, nedreptate şi bani cheltuiţi.

Niciun comentariu: