joi, 27 martie 2008

Profesorul universitar Dorin Popa, scos de sub urmărire penală

După aproape patru ani de cercetări, procurorii au decis zilele trecute scoaterea de sub urmărire penală a profesorului universitar Dorin Popa, cercetat pentru ucidere din culpă. Acesta a ajuns în atenţia oamenilor legii după ce, în decembrie 2004, a lovit mortal cu maşina un tînăr care traversa strada, în dreptul Spitalului "Socola". În cauză au fost efectuate o serie de expertize pentru a stabili dacă la momentul impactului tînărul se afla pe trecerea de pietoni sau traversa neregulamentar, precum şi pentru a se vedea viteza de deplasare a maşinii. În timpul cercetărilor, unii martori au spus că tînărul se afla pe trecerea de pietoni, alţii – că acesta a trecut strada în diagonală.

Una dintre expertizele efectuate arată că un martor a precizat că pe trecerea de pietoni au existat cioburi de sticlă şi că o persoană a ridicat de acolo bocancul şi şoseta victimei. Tot specialiştii de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice - Laboratorul Interjudeţean de Expertize reţin că aceste mijloace materiale de probă nu au fost pomenite de poliţişti, în procesul verbal de cercetare la faţa locului, "probabil datorită faptului că acestea au fost îndepărtate înainte ca organele de poliţie să ajungă la faţa locului". Experţii au mai concluzionat că la momentul impactului, maşina lui Dorin Popa avea o viteză de 43 km/h şi că pentru evitarea accidentului, viteza ar fi trebuit să fie în jur de 27 km/h.

Decizia procurorilor de a-l scoate de sub urmărirea penală pe Dorin Popa a stîrnit indignarea mamei tînărului ucis. "Am vrut să mă sinucid cînd am auzit ce soluţie au dat! Vreau să vă spun că voi face tot ce este posibil legal, pentru a se face dreptate. De cînd s-a întîmplat tragedia, profesorul Dorin Popa nu a venit niciodată la mine să-mi spună ceva", ne-a mărturisit dna Gabriela Bîzgă. La rîndul său, avocatul dnei Bîzgă a precizat că lupta pentru dovedirea vinovăţiei profesorului Dorin Popa nu se va opri aici. "De patru ani încercăm să facem dreptate. Deşi am avut promisiuni certe că profesorul Dorin Popa va fi trimis în judecată, procurorii au decis totuşi opusul. Considerăm că soluţia este nejustificată în raport cu elementele aflate la dosar", ne-a precizat avocatul Geanina Poroşnicu. (Evenimentul)

Niciun comentariu: